En rigtig mand

Det er mænd, der er blevet isoleret fra deres børn. Mænd, som har skulle spørge om lov for at se deres venner. Nogle er blevet beskyldt for alt fra incest til stofmisbrug. Andre er blevet slået, bidt, råbt ad og nedværdiget i en grad, så de har mistet troen på sig selv. Det er mænd, som er i en dyb krise og har brug for hjælp til at rejse sig igen.

Hvert år udsættes omkring 57.000 danskere for fysisk partnervold. Hver tredje af dem er en mand. Alligevel sikrer servicelovens paragraf 109 kun kvinder og børn, hvis de er udsat for vold, trusler om vold eller tilsvarende krise i relation til familie- eller samlivsforhold.

Mændenes historier vidner om, at når mænd falder, falder de dybt. En af grundene er, at mange mænd bærer på en frygt for ikke at blive taget alvorligt eller blive troet på af omgivelserne og derfor vælger at holde deres krise for sig selv. En rigtig mand har ikke brug for hjælp, lyder det hos mændene. Men hvad vil det sige at være en rigtig mand?

Kenneth, 38

"Det er enormt stressende og svært ikke at være en del af min datters liv lige nu".


Kenneth blev far i en tidlig alder med en kæreste, han næsten lige havde mødt. Der er mange konflikter mellem dem. Gensidigt har de ikke været gode ved hinanden. Da de går fra hinanden, starter hans kamp for at få lov til at se sin datter. Ekskæresten stopper samværet fra den ene dag til den anden – ad flere omgange.


De er igennem Familieretshuset mange gange, hvor Kenneth bliver tilkendt samvær, men alligevel vil ekskæresten ikke lade ham se sin datter. Ekskæresten anklager Kenneth for at være psykisk syg og både fysisk og psykisk voldelig, men det bliver afvist af Familieretshuset på grund af manglende beviser.



Hør Kenneth fortælle sin historie


Lasse, 69

”Vi var gift i 35 år – det er jo et halvt liv.”


Lasses kone stod til at arve en større formue, som de sammen ville sikre bedst muligt. Derfor optog han al parrets gæld. De stolede på hinanden. Efter et par turbulente år med for meget alkohol og en dårlig relation går hun fra Lasse. Fra den ene dag til den anden står han uden et hjem og med gælden i sit navn.


Hele situationen ryster Lasse så meget, at han ender på psykiatrisk skadestue, men han udskrives få dage efter – han er ikke syg, han er i krise. ”Jeg var så langt ude, at jeg ikke kunne huske, hvad der blev sagt et kvarter tilbage, når jeg så tv. Jeg kunne simpelthen ikke samle mig om noget.”



Hør Lasse fortælle sin historie


Fordi du er så sød og rar

Når far ikke må se sine børn


Ved parbrud er det ifølge Danmarks Statistik 86 pct. af tilfældene moren, der bliver bopælsforælder. Den forælder, som barnet har bopæl hos, kan træffe afgørelse om overordnede forhold i barnets daglige liv, herunder hvor i landet bopælen skal være.


Mandecentrets erfaring er, at når en forælder bliver isoleret fra sine børn, eller igennem længere tid er i konkret fare for helt at miste kontakten til dem, kan det føre til stærke krisereaktioner. Mange af mændene på Mandecentret oplever at få gentagne trusler om ikke at se deres børn, og mændene kæmper ofte for at få del i forældremyndigheden og samvær med børnene.

Kim, 43

"Jeg lod være med at snakke med nogen. Det var min måde at håndtere situationen."


Kim bliver vækket af sin kone på en voldelig måde. Instinktivt slår han ud og rammer hende med en flad hånd i baghovedet. Der har ikke tidligere været voldelige episoder mellem dem. Som resultat flytter Kims kone direkte på krisecenter med deres børn. Tilbage i huset sidder Kim alene og forbavset over det, der lige er sket.


Kim har ikke ret meget familie, så det meste af hans omgangskreds var konens familie og venner. Ekskonen ville ikke aflevere datteren til Kim i syv uger, så de endte i retten for at finde en løsning på samværsordningen. "Selv om jeg fik en slags sejr med dommerens ord om, at hun skulle opføre sig lidt voksent, så var det jo slet ikke fedt." Nu har hun søgt den fulde forældremyndighed, så Kim skal snart i Familieretshuset igen.



Hør Kim fortælle sin historie


JEG ÆLSKER JAR • BÆ • TO

(Jeg elsker jer begge to)


Sedlen går en af mændene fra Mandecentret med i sin pung hver dag.

Jan, 45

"Manden Jan var væk."

Han havde et godt arbejde, to biler i indkørslen, et dejligt hus og en skøn familie. Det var rammen for Jans liv – troede han i hvert fald. Konen ville pludselig skilles. Derfra begynder det at krakelere for Jan. Han mister huset og sit arbejde, fordi bekymringerne fylder for meget.


Samtidig kæmper Jan for at se børnene. Grundet forældrekonflikt ender Statsforvaltningen med at tilkende ekskonen en 10-4-ordning, som hun ønsker, for at skabe ro omkring børnene. Jan føler sig magtesløs og står tilbage med en oplevelse af, at uanset hvad han siger, er det ikke godt nok. Han taber sig 20 kilo i forløbet.



Hør Jan fortælle sin historie


Mikael, 48

“Jeg kunne ikke love, at mine børn ikke måtte modtage blod, hvis der skulle ske dem noget.”


Hele Mikaels familie tilhører Jehovas Vidner. Da Mikael ikke vil nægte sine børn blodtransfusion, vil hans kone skilles. I dag er han trådt ud af Jehovas Vidner, men det har efterladt ham meget alene. Når han møder tidligere venner eller familie på gaden, går de en stor bue uden om ham. Mikaels teenagesøn siger på et tidspunkt, at han vil bo hos sin far.


Det skaber ifølge Mikael en frygt hos moren for, at deres to yngre døtre kunne finde på at følge efter. Det får ekskonen til at afholde pigerne fra at se deres far i så lang tid, at den yngste datter på 9 år ikke længere kender Mikael. "Jeg tror, at min ekskone ser det som sin pligt at beskytte vores børn mod mig.”



Hør Mikael fortælle sin historie


Søren, 63

"Jeg ved ikke, hvorfor jeg ikke fortalte det til nogen. Det ved jeg virkelig ikke."


Hun står på sengekanten og kigger ned på Søren, der ligger på gulvet. Han bløder fra ansigtet efter utallige spark, slag og bid. Hun hopper op og lander på Sørens brystkasse, som giver efter. Tre brækkede ribben og en punkteret lunge. I starten var det kun råb, skrig og smækkede døre, men det udviklede sig med tiden til fysisk vold mod ham.


Og det blev værre og værre. Dagen efter undskyldte hun altid, og Søren tilgav hende hver gang. "Jeg kunne selvfølgelig ikke lide hendes voldelige side, men når hun var ædru, så var hun virkelig en sød pige." Til sidst blev det dog for meget, og Søren prøvede at flygte.


Hør Søren fortælle sin historie


Ahmed, 26

"Min far var lige under Gud. Jeg frygtede faktisk min far, indtil han slog frygten ud af mig."


Begge Ahmeds forældre har en tung bagage med sig fra en krig i deres hjemland. Faren er blevet skudt flere gange og lod sine traumer gå ud over børnene derhjemme i form af fysisk og psykisk vold. Ahmed har i dag svært ved at knytte sig til andre og er sjældent det samme sted i længere tid.


Han har været gift tre gange, og den seneste skilsmisse medførte, at han endte som hjemløs og derefter på Mandecentret. Efter Ahmed selv er blevet far, er det gået op for ham, hvor svært hans egen far må have haft det. I dag har han tilgivet ham, men Ahmed kæmper stadig med at skabe relationer. "Jeg bebrejder ham ikke noget, selvom det ikke undskylder for hans opførsel."



Hør Ahmed fortælle sin historie


Tidligere udstillet

København: 19. november 2020 - 19. januar 2021

Holstebro: 31. marts 2021 - 31. maj 2021

Esbjerg: 31. maj - 31. juli på Esbjerg hovedbibliotek, Nørregade 19.

Randers : 31. juli - 30. september på Østervold

Slagelse: 30. september - 15. november (Schweizerpladsen)

Aarhus: 19. november - 31. januar på KØN

Aalborg (Slotspladsen): 19. november - 30. januar

Odense - Platanhaven: 31. januar - 11. marts

Guldborgsund - Torvet: 11. marts - 8. april