Om at høre til og at drømme og at skjule og at knokle

(only in Danish)


Forord af Caspar Eric


For nylig var jeg til et selskab, hvor én, jeg stod og talte med, pludselig parafraserede den amerikanske forsker Brené Brown: At høre til er det modsatte af at passe ind, sagde vedkommende og tog så en næsten automatisk tår af sin øl.


Og mens jeg cyklede hjem langs stisystemer og hække, og hvad vi ellers har placeret for at gøre forårstransporten nem og behagelig for de fleste af os, kunne jeg ikke få den sætning ud af hovedet. At høre til er det modsatte af at passe ind. På en måde giver det jo sig selv: Hvis man virkelig hører til, behøver man ikke at udføre det både fysiske og psykiske arbejde, det er, at få andre til at acceptere ens plads i et rum, til en fest, i en svømmehal, langs en landegrænse, på en scene. Det er et skel, der måske er usynligt for mange, men det er også et skel, som de fleste af os på et tids- punkt i vores liv har måttet krydse.


For mig som handicappet, sker det til gengæld hver gang, jeg bevæger mig ud på gaden, og derfor er jeg både trænet og træt, når jeg endnu en gang skal smile eller afdramatisere en situation eller vise, at jeg også ‘bare er mig selv’. Og jeg tænker, at noget lignende er på færde i disse billeder og måske vigtigere i de historier, som billederne fortæller os og ikke fortæller os.


Det første, der slår mig, er deres totale hverdagslighed, og at jeg ikke kan huske nogensinde at have set en portrætserie om mennesker med handicap, uden at det var det exceptionelle ved deres tilstand, som fik lov at stjæle billedet, som vi siger. Men sådan er det ikke her. Billederne virker alle til at være taget ‘midt i noget’, og ad den vej viser de os også det liv, som vi ikke har adgang til. Det som vi også kunne kalde det private. Det kan måske være en banal pointe, at et fotografi altid er lige nu, og at det derfor også altid handler om det før og det efter, som vi ikke ser.


Men på en eller anden måde er det sådan, det indimellem kan føles at være handicappet: At sidde fast i en bestemt rolle. At sidde fast i omverdenens idé om den handicappede. At være én, som meget få kan forestille sig, har en fortid eller fremtid. At være én, der har et privatliv, der ofte er fuld af glæde og lykke eller præcis de sorger og drømme, som andre også oplever. Hvad end disse drømme så indeholder børn, et kørekort, en ferie til Kreta, eller bare muligheden for at gå på toilettet om natten, eller at få den hjælp af kommunen, som vi ellers havde aftalt, at vi havde krav på. Og alt hvad der ellers hører livet med en handicappet krop til. Vi er både præcis som alle andre og også hele tiden noget fuldstændig andet. Og derfor er det ikke lige meget, hvordan vi bliver set, eller hvordan vi får lov til at fortælle vores historier, eller hvordan vi får lov til at optræde på et billede.


En stor del af begrænsningen ved at leve med et handicap — i hvert fald for mig mens jeg sidder og skriver dette på en bænk med min telefon i hånden nede ved Svanemøllen, hvor jeg har sat mig for lige at hvile benene — en stor del af den virkelige begrænsning ved at leve med et handicap er manglen på fantasi i vores kollektive bevidsthed; altså folks evne til at forestille sig mennesket bag handicappet, evnen til at forestille sig at vi også vil være sportsudøvere, toppolitikere, filmskuespillere, elektrikerlærlinge, og alle de kategorier, som, hver gang jeg skriver dem ned, også virker lidt latterlige. At vi også vil elskes og elske og tabe i spil og drømme om præcis de samme ting, som andre drømmer om.


Når jeg ser på billederne i denne her bog, så er det ultimativt set det, jeg tror, det handler om. At se at her er der mennesker, der drømmer. Det burde betyde noget for det samfund, vi vader rundt i, og når det alt for sjældent gør det, når der stadig ikke har været et offentligt ramaskrig over fx den rigsrevisionsrapport, der kom tidligere i år, og som kort fortalt konstaterede, at forvaltningen på handicapområdet har været både mangelfund, ulovlig og diskriminerende i de seneste 15 år med skiftende regeringer — når det ikke sker, så tror jeg, det er fordi, at os med et handicap alt for ofte bliver opdraget til at klare den på trods, men også at alle dem uden handicaps er opdraget til at kigge den anden vej. Og altså lever vi i et ikkese- ende fællesskab. Den usynlighed er noget, vi må gøre op med.


Og måske er første skridt at forsøge at levere nogle nye portrætter af, hvad livet med et handicap vil sige. At forsøge at fange det der foregår uden for rammerne. Og finde det smukke på begge sider. Så vi ikke længere skal sidde fast i de roller og offerroller, vi alt for ofte påduttes. Så vi i stedet kan printe os ind i folks bevidsthed. Vi er her, og vores skrøbelige og anderledes kroppe er ikke bare smukke på trods, de er også helt essentielle for at forstå, hvad det vil sige at være menneske. Men først og fremmest er de helt de- res egne. Her er nogle af dem. Jeg håber, at de brænder sig fast.



Grøn Koncert

info
×

"The worst thing is when others only see the disability. Because then they don't see the rest".

In Denmark, more than 500,000 people live with a major or minor disability. This includes everything from dyslexia and muscular dystrophy to brain damage and arthritis.

Some are visible, others are invisible. Some have learned everything from scratch, while others have never known anything else.

20 persons talk about finding communities where they feel seen for who they are. When they float in the water in the swimming pool, the horse is groomed in the stable, sings in a choir or is at college. The disability is parked here for a while.



The UN's definition of a disability

Persons with disabilities include those who have long-term physical, mental, intellectual or sensory impairments which in interaction with various barriers may hinder their full and effective participation in society on an equal basis with others.





Contact for more informations


Project has been made for Danske Handicaporganisationer

Benjamin  - 26

info
×
Adam - 21
info
×

Henriette - 40

info
×

Karin - 72

info
×

Helene - 49

info
×

Asger - 15

info
×

Diana - 24

info
×

Lone - 49

info
×

Ingrid - 12

info
×

Simon - 32

info
×

Sebastian - 20

info
×

Andreas - 37

info
×

Ea - 20

info
×

Birger - 64

info
×

Jette - 61

info
×

Palle - 52

info
×

Selina - 41

info
×

Robert - 39

info
×

Cath - 40

info
×

Thomas - 47

info
×
Using Format